Pētījums atklāja, ka cilvēki, kuri pievieno sāli ēdienam, biežāk saslimst ar kuņģa vēzi?
veselība veselības aprūpe Vēzis

Pētījums atklāja, ka cilvēki, kuri pievieno sāli ēdienam, biežāk saslimst ar kuņģa vēzi?

Apstiprinājums:

Pētījums atklāja, ka cilvēki, kuri savai ēdienam pievieno sāli, ir par 40% lielāka iespējamība attīstīt noteiktus kuņģa vēžus.

Konteksts

2024. gada novērojumu pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 470 000 pieaugušo Lielbritānijā, tika konstatēts, ka cilvēkiem ar lielāku sāls patēriņu ir lielāka iespējamība attīstīt noteiktus kuņģa vēžus nekā tiem, kuri ēda maz vai nemaz sāli. Tomēr pētnieki norādīja, ka secinājumus nevar vispārināt uz plašāku populāciju pētījuma ierobežojumu dēļ.

2024. gada maijā Reddit vietnē tika publicēts ziņojums, ka cilvēki, kuri vienmēr vai bieži pievieno sāli savam ēdienam, ir daudz lielāka iespējamība attīstīt kuņģa vēzi nekā cilvēki, kuri to reti vai nekad nedara. Ziņojumam bija vairāk nekā 2 700 atbalsta balsis šīs publikācijas laikā.

Pētnieki no Vīnes Medicīnas universitātes Sabiedrības veselības centra analizēja vairāk nekā 470 000 pieaugušo datus no UK-Biobank, plaša mēroga britu biomedicīnas datubāzes. Anketas, kas tika aizpildītas starp 2006. un 2010. gadu, ietvēra jautājumus kā “Cik bieži jūs pievienojat sāli savam ēdienam?” Atbildes tika salīdzinātas ar dalībnieku sāls izdalīšanās mērījumiem urīnā, kā arī ar datiem no nacionālajiem vēža reģistriem.

Pētnieki norādīja vairākus ierobežojumus savā pētījumā. Piemēram, viņi nevarēja novērtēt noteiktu īpašību, piemēram, dzimuma, vecuma, etniskās piederības vai smēķēšanas statusa ietekmi. Tas bija arī novērojumu pētījums, kas nozīmē, ka citi ārējie ietekmējošie faktori var nebūt pilnībā ņemti vērā. Tā kā pētījuma dalībnieki brīvprātīgi piedalījās, secinājumus nevar vispārināt uz vispārējo Lielbritānijas populāciju – vai arī citur – sakarā ar dalības un vecuma ierobežojumiem, kas pastāv UK Biobank kohortas ietvaros.

Neskatoties uz ierobežojumiem, secinājumi papildina aizvien pieaugošo pierādījumu kopumu par sāls iespējamo lomu gastroenteroloģiskajos vēžos. Piemēram, 2009. gada pētījumos tika konstatēts, ka sāls var “izraisīt kuņģa vēzi, tieši bojājot kuņģa gļotu”, un ka “ir pietiekami daudz pierādījumu”, kas liecina par sālītu pārtikas produktu ierobežošanu kā “praktisku stratēģiju kuņģa vēža profilaksei”.

Līdz šai publikācijai kuņģa vēzis ir piektais visbiežāk sastopamais vēža veids pasaulē, saskaņā ar Pasaules Vēža Pētījumu Fonda starptautisko datu bāzi. Aģentūra norāda, ka ir spēcīgi pierādījumi tam, ka sālītu pārtikas produktu patēriņš palielina kuņģa vēža risku.

Lai gan kuņģa vēža risks palielinās ar vecumu, eksperti ir atzīmējuši pieaugumu gastrointestinālo vēžu skaitliskajos rādītajos, piemēram, kuņģa, aknu, aizkuņģa dziedzera un zarnu vēzis jauniešu vidū, īpaši sievietes. Cēlonis nav pilnībā skaidrs, bet 2023. gadā pētnieki spekulēja, ka tas var būt saistīts ar uztura paradumu maiņu, palielinotu apstrādātu pārtikas produktu patēriņu un augstiem aptaukošanās rādītajiem, kā arī citiem neveselīgiem paradumiem, uzturu un fizisko aktivitāti.

2024. gada pētījuma autori saka, ka secinājumi palīdzēs izcelt kuņģa veselību un tās saistību ar diētu.

“Ar mūsu pētījumu mēs vēlamies pievērst uzmanību ārkārtīgi augsta sāls patēriņa negatīvajai ietekmei un nodrošināt pamatu pasākumiem kuņģa vēža profilaksei,” sacīja pētnieks Tilman Kühn.